GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE
13. August 2019
Ragnhild Mork var forlagsredaktør på full fart fremover i livet i 2005, da hun fikk et alvorlig hjerneslag og ble satt tilbake til start. Etter 14 år spør hun seg selv om hun har skjulte synsproblemer. Hun vet nemlig ikke.
Av Hans Torvald Haugo, Generalsekretær i Norges Optikerforbund
Som mange andre, har Ragnhild vært uvitende om at slagrammede ofte får synsproblemer. Hun som engasjerer seg for de som har hatt slag, visste ikke at tre av fem får synsproblemer etter hjerneslag. Synsproblemer som kan gi utfordringer i hverdagen, også uten at man tenker at det er synets feil.
Ragnhild har stilt seg selv spørsmålet: - Har jeg gått rundt i fjorten år, helt siden jeg fikk slag, uvitende om at synet mitt kan være skadet? Kan jeg ha en usynlig synsfeil, som kanskje gjør at litt for mange kaffekopper går i gulvet og at jeg er mer sensitiv for sollys og bruker hyppigere solbriller enn tidligere?
Slagdama blogger om utfordringene hun møter i dagliglivet. Utfordringer som må takles på ulike vis.
Ragnhild har merket at synet ikke er som før. Men hun har ikke tenkt på de skulte problemene som kan ligge i tap av synsfelt, endret samsyn eller redusert kontrast. Hun har tenkt at synet endrer seg i de ulike fasene av livet.
Etter at slaget rammet, er Ragnhild undersøkt av mange forskjellige typer helsepersonell. Hun husker ingen undersøkelser spesifikt med tanke på syn og slag. Heller ikke hos sin faste optiker, etter at hun kom tilbake fra rehabiliteringsinstitusjonene. Kanskje ikke så rart: Ragnhild spurte ikke etter det.
Nå har Ragnhild tatt tak! Hun ber optiker undersøke om de typiske synsproblemene etter hjerneslag har rammet henne.
– Det er bedre å vite og ta hensyn til eventuelle synsproblemer, mener Ragnhild. Hun ønsker systematisk oppfølgingen av synet etter hjerneslag. Syn kan være like viktig som å snakke, bevege seg og lese, men prioriteres ikke på samme måte.